Klik Sini

Dec 18, 2011

0
Komen

7 Jam Berlatih Satu Hari

Hai semua..semua sehat?.spark sehat je..tengok tajuk tu..ha...bukan tajuk 2 xde kne mengena dengan workout ke ape..haha..menjelang kita nak Sambut Tahun Baru ni kan..Spark nak share skit mengenai Tarian Singa..




Tarian singa adalah sejenis tarian adat tradisional yang diamalkan oleh masyarakat di China..tapi sekarang dimana ada Cina..disitulah adanya tarian singa..

Baru-baru ini di Arena of Stars genting Highland..sebuah pertandingan tarian Singa telah dipertandingkan untuk merebut gelaran juara dalam Kejohanan Tarian Singa Kebangsaan kali ke 15.





























Gambar terahir tu merupakan juara pada kejohanan kali ini..iaitu Persatuan tarian Singa dan Naga Kun Seng Muar..

Tarian ni..nampak je senangkan..beberapa penari yang ditemu ramah mengatakan..
"Tarian ini perlukan keserasian kedua-dua penari..seorang pemegang kepala dan sorang badannya.."

"Sebenarnya ia memerlukan banyak latihan hampir 7 jam kami berlatih satu hari"

"Memang sukar sebenarnya kerana saya harus melompat tinggi dengan memegang 4 hingga 5 kilogram kepala singa untuk mendapat markah penuh

Penari sendiri pon dah cakap macam itukan..haha..inilah kepelbagaian tradisi yang terdapat antaranya di negara kita Malaysia....

Ringan-ringankan diri melawat blog-blog yang menarik di bloglist Spark ye..

0 comments: