Klik Sini

Dec 9, 2011

4
Komen

Gatal-Gatal Tapi Bukan Allergy??

Hai Semua..harini Spark nak cerita sikit..sejenis penyakit yang dinamakan gegata..First time spark tahu penyakit ini..



nampak x..ni lah contoh gegata..penyakit ni dia akan menyebabkan ruam-ruam merah dibadan kita dan gatal yang yang amat sangat..


Haa..nampak ni..penyakit ni pantangya yang pertama adalah JANGAN GARUK...
Kalu degil juga pandai-pandai lah tanggung ye...

Spark mengoogle cari macam mana nak pulihkan ni..dan ini hasil pemerhatian Spark

Kaedah Tradisional - Ramai yang mengatakan "Layurkan Daun Sirih Di atas Bara Api dan Sapukan pada tempat yang gatal itu" , " Sapukan vicks pada bahagian yang gtal dan tempekkan bedak sejuk pula pasti berangin dan pulih"




Kaedah Rawatan Moden 
- 1. "Pertama sekali rujuk dokor dan dapatkan suntikan"
  2. "Gunakan Calamine Lotion dan sapukan"



jangan tersalah ubat ye..

Ok..Spark doakan bagi mereka yang menghidap penyakit ini...agar cepat sembuh dan sihat seperti sedia kala...








4 comments:

Miss Nadya said...

gatal sgt ke gegata 2?

P/s : xleh update ag blog..

Spark Santai;;;;;.. said...

Boleh dikatakan gatal jugak la..coz apa yang spark baca n google..gegata ni takes time juga la nk sembuh..maye bgi yg da serious la..yang baru nk kne beware..

Anonymous said...

secretly... rasenye aq kene gegata gk. tp doktor x bg mkn 5 mknan ni bwat smntara wktu:-
Aym Telurayam Udg Krang Sotong

spark rase ni allergic ke? sbb doktor kate sementara je...

Spark Santai;;;;;.. said...

btol 2 sementara je..gegata ni..kalau yang x boleh makan ayam seafood 2 sume allergy la..gegate ni sementare je..yang penting x terdeah kepada panas..