Klik Sini

Nov 10, 2011

0
Komen

Isteri Johan Raja Lawak Gugur Dua Kali...??


KUALA LUMPUR – Sebagai seorang penghibur dan pelawak, Johan sentiasa ceria di hadapan mata masyarakat.
Namun, jauh di lubuk hatinya dia agak kecewa kerana keinginannya untuk menambah cahaya mata tidak tercapai.
Isterinya, Ozlynwati mengalami keguguran sebanyak dua kali dalam tahun ini sahaja.
“Dalam tahun ini, Ozlyn sudah dua kali keguguran kerana terlalu aktif dan ketika itu dia juga selalu ikut saya ke gym.
“Sudah tentu saya sangat sedih kerana impian saya mahukan 12 orang cahaya mata seperti adik beradik saya.
“Anak adalah harta yang sangat berharga, namun saya percaya belum ada rezeki untuk kami menambah cahaya mata,” katanya baru-baru ini.
Dia bagaimanapun tabah dan menganggap perkara tersebut sebagai ketentuan Allah.
Johan kini lebih berhati-hati untuk melibatkan Ozlyn dalam setiap aktiviti yang dilakukannya.
0
Komen

Rahsia Islam Disebalik Angry Bird

                  

Angry Bird..sape x knal game yang semakin popular ni..game ini dimain dalam semua peringkat umur..dari yang kecik hinga lah yang tua..tapi......
 tidakkah anda pernah tertanya-tanya?

Kenapa?
Apa yang best sangat game ni?

Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka

sedar x kita...

jawapannya sebab....

Angry Birds....

dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah

1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)
antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban
menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan

mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri

tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?

sanggup mengorbankan anaknya!

itu bukanlah satu pengorbanan yang senang
menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad

segala-galanya untuk mencapai satu matlamat

menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas

"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."
(At-Taubah 9:110)

2) Amal Jamaie
dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh
burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan
malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan
maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah
untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu

3) Tanzim (organisasi) yang tersusun
tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?

tidak

diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza
setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza
jadi diorang susun
sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu

kenapa?

sebab Saidina Ali mengatakan

"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"

4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)
bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?
diorang susun dengan menilai
bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu
maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya

yang reti potong kayu pergi serang kayu
yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu

dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka
untuk detect, apakah kelemahan musuh kita
dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza
bagaimanakah kita ingin menyusun strategi
untuk mencapai ustaziyatul alam

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat

5) Taat
dan sebagai qiyadah
perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang
adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas
dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan

pasti tidak ada orang yang nak main
dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh
jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas

6) Ukhuwah
lastly
kena faham
bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat
itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang
mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya
mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka

kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara
seperti mana kita umat Islam bersaudara

jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya
dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita
daripada musuh yang nampak di dunia
dan juga musuh yang tidak nampak
yang menarik kita ke api neraka

kenapa?

sebab kita menyayangi saudara kita

sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang
kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam
tidak akan wujud game Angry Birds
jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka

begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam
malahan mustahil akan menang gerakan Islam
jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam

"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"
(An-Nasr 110:1-3)

sedarlah

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhwah dan kesatuan di kalangan umat Islam
dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna

semua yang korang baca tadi
adalah pengajaran daripada Angry Birds

tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat
iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih
kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza
dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...

"Ukhuwah Teras Kegemilangan"

p/s: credit kepada Akmal Aliff Nottingham yang sedarkan berkaitan idea yang best ni. juga kepada akh Nasim A. Ralim yang memforward kepada emel saya.



0
Komen

Chef Wan Terluka Tindakan Anak Chef Riz

Anak Menipu Resume: Chef Wan Terluka Hati
KUALA LUMPUR – Dalam satu sikap yang boleh dikatakan sebagai cukup profesional untuk seorang bapa, Chef Wan hari ini menzahirkan beliau kecewa dengan sikap anaknya, Chef Riz yang menipu resume dirinya dalam program Masterchef Malaysia.

Beliau tidak mengambil sebarang pendirian untuk mempertahankan Chef Riz.
Menurut Chef Wan, beliau melihat kejadian itu bukan sahaja memalukan anaknya, tetapi diri beliau dan seluruh keluarga.
Beliau juga meminta kepada anaknya agar memohon maaf kepada masyarakat negara ini atas perbuatan yang boleh disifatkan sebagai tidak bijak.


“Saya memberitahu dia malam tadi, apa yang berlaku itu adalah lebih buruk daripada seorang guru yang menangkap anak muridnya menipu dalam kelas.
“Sebagai seorang dewasa, dia sepatutnya menjadi role model kepada kanak-kanak, ‘shame on him’ ,sekarang hendak buat apa, nasi sudah menjadi bubur,” katanya melalui status Facebook di Chef Wan Fan Club.
Chef Wan berkata, anaknya mungkin tidak faham bahawa apabila menjadi terkenal dan berbakat, maka akan ada orang-orang yang tidak senang dan timbul penyakit PHD (penyakit hasad dengki).
Katanya, tindakan Chef Riz mengubah resume dirinya hanya membuka ruang kepada orang-orang yang kurang senang untuk mengenakannya.
Chef Riz dikesan menipu dalam resume dengan mengaku pernah bekerja sebagai Ketua Chef di restoran paling popular dunia milik Mario Batali, Babbo di kota New York ketika beliau baru berumur 22 tahun.
Bagaimanapun, Pengarah komunikasi Mario Batali, Pamela Lewy mengesahkan dalam balasan melalui e-mail yang mereka tidak pernah mempunyai Ketua Chef bernama Mohd Nadzri Redzuawan.
Chef Riz turut mendakwa beliau pernah bertugas sebagai sous chef (orang kedua terkuat dalam sistem dapur) di Le Bernardin, restoran mewah milik Eric Ripert.
Wakil Le Bernardin, Helen Medvedovsky membalas pertanyaan dengan memberitahu bahawa mereka tidak pernah mempunyai pekerja dengan nama seperti yang didakwa dalam profile MasterChef Malaysia.
Selepas kantoi, Chef Riz telah mengubah kandungan resume itu dengan meletakan setakat pernah menjadi pelatih di kedua-dua restoran ternama itu.
Sumber-Sumber Yang Berkaitan

Haih klo mcm ni lah..sampai bila Malaysia nak maju..ini dinamakan menipu diri sendiri..haih..nak buat macam mana benda dah jadi..kesian Chef Wan baru terkena dalam Program Masterchef dengan anak sendiri..apa-apa pun Chef Riz masih merupakan chef yang terbaik..


0
Komen

Klip 3GP da kuar..Nk Download



Haha admin tau korang sume tggu filem ni kan..nk download tkan je link at bawah n jgn lupe join kan gne hj split pro
Klip 3GP Part 1
Klip 3GP Part 2

Ni tutorial tok korang yang x taw nak gune hj split pro

                                                     Hj Split Pro Download

Nov 9, 2011

2
Komen

Mm..Ape Korang Buat Hari2 ea..

haha arini just for fun..klo admin la an..ari2 hampir aktiviti yg same dijalankan..bgun pagi..actually da tgahari..hehe..pas 2 online facebook..mngadap la komputer tu smpai ke petang..klo admin ni biase lablogging je x abis2..pas 2 tengok blog orang..haha..pas tu malam plak jadi burung hantu..bjage smpai pukul 4, 5 pagi..buat ape pagi-pagi an..tengok youtube online facebook..still ade la 2, 3 orang online ag..haha..itu admin..korang cane?..mm..mlm tadi admin ade satu mimpi yang agak pelik..mimpi tu cite pasal sume barang-barang IT admin pecah..huhh so scary..ipod, laptop n many other thing jatuh n pecah..admin jadi gile terus lari pegi mane ntah..telanggar pokok haha n tjage dari tido..pelik an..besenye orang mimpi jumpe bidadari, jupe santa claus..haha..yang ini pelik..so you all share lar aktiviti harian korang...
0
Komen

Conan The Barbarian (2011) BRRip MKV



Best au citer ni nk download admin blea tolong..just tekan je link at bawah ni
Conan The Barbarian Part 1
Cona The Barbarian Part 2


Enjoyyy!
4
Komen

Hot Topik Hari Ini..COUPLE...



Cuople satu fenomena yang tidak asing lagi kat Malaysia ni..tambah2 lagi couple yg becinta monyet ni..haa agak2 korang la kan..sape yang salu cinta monyet ni..remaja dak sekolah..knfem..hmm..persoalan utama..kenapa couple mase sekolah..macam2 jawapan kite boleh dapat macam ni "baru la orang respect kite skit", " rase la skit jadi hot tu"..haha..tapi tak semua yang suke sgt couple ni..ada yang rase tak bebas la..buang duit la macam-macam lagi..

Couple Mengundang Padah


Dengar tajuk je pun kita da boleh fikir macam-macam padahnya kan..Apa padahnya?..haa..senang je jawapan dia..hari demi hari kita selalu je kita dengar laporan berita kes buang anak..Ni yang tak nak ni..bercinta tu memang tak salah..tapi da sampai jadi macam ni..memang  la salah..Puncanya terjadi semua ni pertama sekali merujuk kepada keagamaan..Jelas sekali mereka ini dah jauh sangat daripada agama..Mereka alpa dan lalai bahawa agama mereka adalah ISLAM..Didikan serta bimbingan nasihat dan pengajaran tentang keagamaan kurang diberikan kepada mereka ini. Pokok pangkalnya kita boleh melihat kepada peranan ibu bapa. Sepatutunya sejak kecil lahi mereka ini sudah diberikan didikan agama supaya besar kelak menjadi khalifah yang berguna..Kata pepatah pernah mengatakan "melentur buluh biarlah dari rebungnya"..Konklusinya couple yang membawa padah adalah couple yang lupe pada Allah..

Kebaikan Couple? Ada Ke?


Haa ni soalan daripada Admin untuk semua..Selamat mengcomment..haha








Nov 8, 2011

0
Komen

fakta-Fakta Menarik!!

~ Tiada satu helai kertas pun dapat dilipat dua lebih dari 7 kali 


~ Ketawa adalah dibuktikan dapan mengurangkan berat badan 


~ Burung Humming adalah satu-satunya burung yang boleh terbang mengundur 




~ Panjang tapak kaki adalah sama panjang dengan lengan anda 


~ Orang yang dominanya kanan terdorong untuk mengunyak di bahagian kanan manakala yang kidal adalah sebaliknya 



~ Jantung manusia berdenyut 100,000 kali sehari 

~ Seekor siput boleh tidur selama 3 tahun 


~ Makan satu paket snek bersamaan meminum 5 liter minyak masak setahun 



MENARIKAN!!
0
Komen

Bila Pangkat Menguasai Diri Budi Bahasa Kita Lupakan


Walaupun kita berpangkat kita sepatutnya kena lah jaga bahasa yu.tengok macam sekarang ni sebab satu perkataan yang dikira sebagai makian dah menyebabkan orang india tu mengamuk. Fikir2 lah..

Terlajak Perahu Boleh Berundur,
Terlajak Kata Habis Binasa
2
Komen

AWESOMEEE...3D Art




Nampak macam hidup an rama-rama 2..komen3
4
Komen

HAHAHA Lawak2..Tengok Jangan Tak Tengok

HAHAHA.....nak tiru najwa latiff..tepesong plakk

Nov 7, 2011

0
Komen

Program Kecermalangan Khas..Apa Komen Anda?




MRSM PKP..Semua plejar MRSM tahu akan MRSM dan program ini. Terdapat 6 MRSM yang menyediakan program ini iaitu
  • MJSC Taiping, Perak
  • MJSC Langkawi, Kedah
  • MJSC Pengkalan Chepa, Kelantan
  • MJSC Tun Ghafar Baba, Melaka
  • MJSC Pontian, Johor
  • MJSC Kuantan, Pahang

Pelajar sering menghadapi masalah untuk memilih atau tidak untuk memasuki MRSM-MRSM ini.Ada yang tidak mahu berpisah dengan rakan dan ada yang takut tidak mampu mengikuti cara pembelajaran disana. Apa pendapat anda tentang situasi ini?
1
Komen

Berita Harian Online | Kurang tidur mudaratkan kesihatan

Berita Harian Online | Kurang tidur mudaratkan kesihatan
4
Komen

Finally Habis Pun PMR..Tapi Apa Nak Buat Masa Cuti?

Soalan ni selalu je terbayang dalam pemikiran kite kan..lagi-lagi bila da habis PMR ni..raya sakan la kan..
Sebenarnya banyak benda kita boleh buat masa cuti ni. Sebagai conto, kita pergi melancong ke luar negara (bagi yang berkemampuan la hehe) atau pun dalam negara kita ni je..Malaysia kan banyak tempat pelancongan..macam gambar-gambar di bawah ni



PULAU LANGKAWI
~Haha tempat ni tak asing lagi di Malaysia ni. Pulau Langkawi merupakan salah satu pusat peranginan yang terkenal di Malaysia. Kita boleh pergi ke sana dengan keluarga.Dalam masa yang sama, hubungan kekeluargaan dapat diperkukuhkan lagi.


                                


 PULAU TIOMAN
~ Gunung Daik Bercabang Tiga inilah nama lain bagi Pulau Tioman. Pulau Tioman adalah pulau yang yang tercantik di dalam dunia. Kejernihan airnya hingga membolehkan kita melihat hidupan-hidupan akuatik di dalam air. Pelbagai aktiviti boleh diadakan disini seperti Scuba Diving dan Snorkeling. Pulau Tioman juga adalah satu lokasi peranginan yang sangat sesuai kita meluangkan cuti sekolah ini bersama keluarga atu rakan-rakan